Search
  • Helping Hearts of BiH

"Oslobodjenje" Interview

Sredinom 2014. godine Bosnu i Hercegovinu pogađaju velike poplave. Srušeni su svi rekordi u posljednjih 120 godina, otkako se vrše mjerenja. Iz korita se izljevaju rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas... Poplavljeni su Orašje, Domaljevac-Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta.

U isto vrijeme nekoliko tisuća kilometara dalje – u Chicagu, Sanela Ovnović prati vijesti. Želi pomoći voljenoj domovini, kao što su nekada drugi pomagali njoj dok je bila izbjeglica.

- Obično kada dođe do takvih stvari, narod se uvijek digne. Svi želimo da pomognemo, tako sam i ja odlučila otvoriti GoFoundMe kampanju, prisjeća se naša sugovornica, koja je samo u nekoliko sedmica skupila dvije tisuće dolara za jednu obitelj u Maglaju.

- Oni su izgubili svoj biznis. Suprug je bio bolestan, nažalost ubrzo je preminuo. I dan-danas sam s familijom u kontaktu. Presretni su što smo im pomogli, dodaje ova rođena Mostarka, koja od 2000. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

I upravo te nesretne poplave iznjedrile su nešto dobro i veliko – volontersku organizaciju "Helping Hearts of Bosnia & Herzegovina", utemeljenu početkom ove godine u Chicagu, u čijem radu trenutačno sudjeluje osmero članova.

Idejna začetnica i predsjednica Sanela Ovnović otkriva kako većinu akcija provode diljem Bosne i Hercegovine, ali i Vjetrovitog grada, gdje najviše rade sa izbjeglicama i beskućnicima.

- U BiH sarađujemo s dvije organizacije: Pomozi.ba i Izvor pomoći. Jedne godine smo u Mostaru izgradili kuću za familiju s četvero djece, a nedavno smo renovirali dvije kupaonice za porodice u Jablanici i Mostaru. Također, renoviramo i jedan stan, ističe ova dama velikog srca, otkrivši kako tijekom ramazana šalju donacije u studentski dom Univerziteta "Džemala Bijedića" u Mostaru.

Naša sugovornica priznaje kako im ne doniraju ni velike trvrtke, niti ih financira država, nego prosječni ljudi s društvenih mreža.

O zadovoljstvu je ipak najljepše razgovarati...

- Divan je osjećaj nekome pomoći. Baš mi se nedavno javila jedna familija iz Zvornika - čovjeku je trebalo 2.700 eura za liječenje u Turskoj. Uspjeli smo za dva dana skupiti taj iznos. Gospodin nije znao što bi nam rekao, kako bi se zahvalio, otkriva Sanela.

Organizacija na čijem je čelu pomogla je mnogim obiteljima, a naša sugovornica priznaje kako joj je želja da ih upoznaju novi ljudi. Jer, što imaju više pratitelja, toliko više mogu i pomoći.

- Mi ne možemo tek tako donijeti odluku. Ima toliko provjere i papirologije, ali uvijek se trudimo da to bude na najbolji mogući način, zaključuje.

Svi zainteresirani za suradnju i pomoć mogu se javiti putem Facebooka, Instagrama ili internetske stranice. Ipak, lijepo je biti dio priče koja u doslovnom smislu vrijedi: "Dobro se dobrim..."0 comments

Recent Posts

See All